Van atheïst tot zaligverklaring (Katholiek ABC)

Van atheïst tot zaligverklaring (Katholiek ABC)

A is voor atheïst. Niet te verwarren met de duivelsaanbidder, die wél in god gelooft.

B is voor Benedictus, de nieuwe paus (zie aldaar). De naam is ontleend aan het Latijns ‘bene dicere’, goed spreken. Verwacht wordt dat de nieuwe paus een ‘conservatief’ is (wat dat ook mag betekenen), maar in het verleden heeft hij zich o.a. uitgesproken voor het recht op verzet tegen de staat. Evenmin conservatief als zijn voorganger, dus.

C is voor christen. Kan een katholiek zijn, maar dan eentje die meer op de boodschap let dan de verpakking. Zie ook Lithurgie en X.

D is voor Deus ex Machina. Het tegenovergestelde van Benedictus.

E is voor evangelie. Een persoonlijk getint en onbetrouwbaar levensverhaal. Zie ook Judas.

F is voor falsificatie. Een theorie waar gelovigen weinig mee op hebben. Zie ook evangelie.

G is voor gelovig. Als in goedgelovig. Zie ook Maria onbevlekte ontvangenis.

H is voor Heer. Ongetrouwd, naar wordt aangenomen uit eigen keuze.

I is voor Islam. Een soort katholicisme, maar dan van 50 jaar geleden en in Nederland minder wijd verspreid.

J is voor Judas. Niet erg welbespraakte evangelist, die daarom zijn ziel aan de commercie verkwanselde.

K is voor katholicisme. Makkelijk mikpunt van spot en hoon sinds het atheïsme bon ton is (zie aldaar).

L is voor liturgie. Katholieke verpakking. Zie ook Christen en X.

M is voor Maria onbevlekte ontvangenis. Zie ook Gelovig.

N is voor Nederland. De volgende paus komt uit Nederland. Duitsland ligt ten westen van Polen, Nederland ten westen van Duitsland. België of Frankrijk zou ook kunnen.

O is voor (seksuele) onthouding. Daar is de katholieke kerk op tegen, want dat zou de natuurlijke aanwas tegengaan. Zeggen critici, maar zo simpel ligt het natuurlijk niet.

P is voor paus. Gods marionet op aarde (dat mag je tenminste hopen voor God: eigen inbreng is uit den boze als je een ander goed vertegenwoordigt).

Q is voor Quatortemperdagen. Viermaal per jaar op woensdag, vrijdag en zaterdag voorgeschreven vasten- en onthoudingsdagen aan het begin van elk jaargetijde om Gods zegen over de oogst en de nieuw te wijden priesters af te smeken. In onbruik geraakt, geen haalbare kaart. Geeft aan hoe recht in de leer de katholieke kerk is. Zie ook onthouding.

R is voor Rome. Goede plaats om een geloof te stichten. Iedere winkelier kent het belang van een goede vestigingsplaats, maar concurrerende religies denken dat ze vanuit Worms, Mekka of Constantinopel de wereld aankunnen.

S is voor Satan. Vijand dús bondgenoot. Zie ook Atheïsme.

T is voor tien geboden. Vallen een beetje tegen. Eén gebod ontbreekt in elk geval: een ieder wordt geacht deze geboden te kennen. Staat verder weinig in over hypotheekrenteaftrek en andere zaken waar wij ons druk over maken.

U is voor Urbi et Orbi. Pauselijke zegen. Paradox (het katholicisme zit er vol van): het krachtigste Urbi et Orbi dat Johannes Paulus II uitsprak was het laatste, toen de woorden niet meer wilden.

V is voor Verlichting. Verketterd door islam (zie aldaar) en katholicisme (zie aldaar).

X is voor CHI (van Christus). Goed verzonnen. Je kunt van de christelijke boodschap zeggen wat je wilt, ze weten ‘m wel te verpakken.

Y (IJ, eigenlijk) is voor ijsheiligen, de heiligen Pancratius (12 mei), Servatius (13 mei) en Bonifatius (14 mei). De heiligen die in een kouder jaargetijde zijn geboren zijn geen ijsheiligen. Zoals gezegd: het katholicisme zit vol paradoxen.

Z is voor zaligverklaring. Pas mogelijk als je drie wonderen hebt verricht. Voor Johannes Paulus moeten die nog worden verzonnen.

(Geïnspireerd op het Katholieke ABC)

Deel:

Geef een reactie