The Cosmic Carnival: ‘Dubbel-live album is een logische keuze’

The Cosmic Carnival: ‘Dubbel-live album is een logische keuze’

The Cosmic Carnival durft! De band – winnaar van de Grote Prijs van Nederland in 2009 – kwam vorige week met een re-release van het album ‘Mon Cher Amour’. En begin volgend jaar verschijnt een dubbel-livealbum. Een ongebruikelijke maar ‘logische’ keuze, volgens zanger-gitarist Nicolas Schuit. “Iets wat we eigenlijk vanaf het begin wilden doen.”

Een dubbel-livealbum, deels opgenomen in het Thalia Theater in IJmuiden en deels in het Erasmus Paviljoen in thuisstad Rotterdam: het is eigenlijk heel natuurlijk, vindt zanger-gitarist Nicolas Schuit van The Cosmic Carnival.

“Je kunt in de studio heel gelaagd aan iets gaan bouwen, het uitbrengen en dat dan op het podium naspelen. En je kunt het in de studio natuurlijk ook live opnemen, wat een stuk dichter bij de kern van een band komt. Maar als je het dan toch live opneemt, waarom dan niet meteen met publiek erbij en op een podium? Dat is toch eigenlijk ook waar het om draait bij muziek maken en het spelen in een band? We houden heel erg van liedjes bouwen. Maar ‘in the end’ zijn we toch echt een liveband. Voor ons was dit, na twee studio-albums, een logische keuze. En iets wat we eigenlijk vanaf het begin af aan al wilden doen.”

Het album is uniek vanwege het tweeledige karakter, volgens Schuit.

De ene helft van de plaat is een show van The Cosmic Carnival Express – de zes leden van de groep aangevuld met bevriende muzikanten – waarop ‘muzikale helden’ worden geëerd, van Woody Guthrie (‘This Train’) via Buddy Holly (‘Not Fade Away’) en Elvis (‘Mystery Train’) tot Bob Dylan (‘Meet me in the Morning’) en The Rolling Stones (‘Sweet Virginia’). Kortom: “Roots, folk, americana en gospel, van traditionals tot bijna-vergeten klassiekers, die het verdienen om gehoord te worden. Tijdloze muziek die wij met heel veel bezieling spelen. ” Daarnaast komen op CD 1 enkele oudere eigen nummers van de groep te staan, zoals ‘Share the Love’ en ‘Funny Man’. Ook zal de band eindelijk publieksfavoriet ‘Hitches’ opnemen. “We spelen het nummer al jaren, wilden het al twee keer eerder opnemen, maar zijn daar nooit in geslaagd. We konden in de studio niet het juiste gevoel oproepen, terwijl we dat live automatisch wel doen. Dus moet het dit keer dan maar zo gebeuren. Drie keer is scheepsrecht!”

De tweede CD is een live registratie van ‘Mon Cher Amour’ door de kernleden van The Cosmic Carnival, die op deze plaat gaan bewijzen dat ze ook met ingewikkelder muziek goed uit de voeten kunnen.

Puike liveband

Dat The Cosmic Carnival inderdaad een puike liveband is, zal iedereen die wel eens een optreden van de band heeft bijgewoond kunnen beamen. Tijdens het optreden in IJmuiden blijkt duidelijk hoe dat komt. The Cosmic Carnival is niet, zoals zovele andere groepen, een band met een sterke frontman en een paar onderdanige begeleiders: hier staat een hecht collectief op het podium, van artiesten die samen met plezier maken en elkaar de ruimte gunnen om te schitteren.

Een nummer als ‘The Weight’ van The Band – is geknipt voor The Cosmic Carnival: een complexe song waarin de stemmen in elkaar overvloeien, zonder dat duidelijk lijkt te zijn afgesproken wie nu wat zingt. Ook ‘Meet me in the Morning’ van Dylan is The Cosmic Carnival op het lijf geschreven: The Cosmic Carnival weet het nummer dat Dylan nogal schetsmatig op de plaat heeft gezet mooi in te kleuren met geïnspireerde instrumentele improvisaties en het zo op een hoger plan te tillen – dat is geen cover meer, dat is een heuse herinterpretatie!

Folkfeestje

Het dubbel live-album klinkt door het losse, grotendeels geïmproviseerde karakter heel anders dan het laatste (vorige week opnieuw uitgebrachte) studio-album van de groep ‘Mon Cher Amour’. “Dat is een plaat die geheel eigentijds is en een moderner karakter heeft dan ons live-album. Waar we bij The Cosmic Carnival Express eigenlijk zo min mogelijk repeteren en zoveel mogelijk op gevoel laten gebeuren, zijn de nummers van ‘Mon Cher Amour’ veel meer uitgedacht. De partijen moesten ook heel precies worden gespeeld, om alle lagen een geheel te laten vormen.”

“Die manier van spelen staat bijna haaks op wat we gewend zijn sinds de release van ons eerste album ‘Change The World Or Go Home’. Op zich is dat helemaal niet erg, want die verandering en ontwikkeling zijn alleen maar goed. Alleen viel het ons zwaarder dan we dachten om die aardse manier van spelen los te laten. Daarom hebben we ook The Cosmic Carnival Express opgericht. Het is een genot om met zo’n grote groep op te treden, met alle dynamiek tussen de bandleden en de instrumenten. Banjo, mandoline, viool, toetsen en gitaren: alles wat je nodig hebt om een goed folkfeestje te bouwen.”

Deel:

Geef een reactie