The Maureens: van zomerpop naar Nedericana

The Maureens: van zomerpop naar Nedericana

Binnenkort verschijnt ‘Bang the Drum’, het tweede album van de Utrechtse formatie The Maureens. Opnieuw komt de groep met een fraaie verzameling van melodieuze nummers, getuige de eerste single ‘Heartbeat’. “Maar daarmee hebben we de luisteraar misschien op het verkeerde been gezet”, zegt zanger en gitarist Bas van de Looy.

“Een heerlijke zomerplaat”, “Een plaat waarvan je alleen maar heel erg vrolijk kunt worden.” “Bereid je voor op een lange nazomer, waarbij The Maureens een perfecte soundtrack zal zijn : de reacties op het titelloze debuutalbum van The Maureens (2013) zijn een en al lof. Vrolijkstemmende muziek, in de zonnige pophoek waar het fijn toeven is met bands als The La’s, The Beach Boys, The Posies en Big Star, zo weten de recensenten te melden. Ook het ‘Utrechtse’ karakter van de groep wordt in de meest recente bio aangehaald: “The Maureens passen goed in een traditie van melodieuze alternatieve popmuziek, die ergens begon bij bands als Daryll-Ann en The Yearlings.”

Twee jaar en enkele bezettingswijzigingen later is er de opvolger: ‘Bang the Drum’. De eerste single, ‘Heartbreak’, doet vermoeden dat The Maureens met meer van hetzelfde komen, met zijn knappe meerstemmige zang en Byrds-achtige jengelgitaren. Toch is de tweede plaat zeker geen herhalingsoefening, zegt van de Looy (de naam van de groep verwijst losjes naar Maureen Tucker, de drumster van The Velvet Underground).

‘Bang the Drum’ heeft volgens Van de Looy meer diepgang dan het eerste album. “Met ‘Heartbreak’ hebben we de luisteraar misschien op het verkeerde been gezet. ‘Bang the Drum’ is warmer dan het eerste album, wat minder springerig en ‘punky’. De muziek is complexer en warmer. Nog altijd melodieus en vaak uplifting maar er is ook ruimte voor langere melancholische nummers. We hebben ons deze keer meer laten beïnvloeden door alt-country en Americana.”

Bijzonder fraai

Die koerswijziging is niet bewust ingezet, zegt Van de Looy. “Het album is geschreven in twee jaar, een tijd waarin een hoop is gebeurd. Het vormt een goede afspiegeling van een tijd met gebeurtenissen als dood, liefde en geboorte.”Wel s de plaat pas vier maanden voor de opnames echt ‘in shape’ gekomen, aldus Van de Looy. “We wisten wel dat we er bij dit album meer ruimte was voor verschillende ‘moods’ maar hoe het uiteindelijk uitpakt weet je niet als je eraan begint”

Inderdaad: waar op het debuut nummers staan als ‘Freeway’, ‘Radio’ en ‘Boy Meets Girl’, met titels die regelrecht afkomstig hadden kunnen zijn van een vroeg Beach Boys album, komen The Maureens nu met een lied als ‘September – de tweede single van ‘Bang the Drum’- en volgens van de Looy het mooiste nummer op de plaat. ‘September’ is een autobiografisch nummer wat gaat over hoe een vader omgaat met de dood van zijn vrouw. Eerder ‘Nedericana’ (zoals de Utrechtse dichter Ingmar Heytze de muziek van The Maureens aanduidt) dan zonnige West-Coast pop.

Bijzonder fraai is ook ‘Lonely Trail’, waarop niemand minder dan Sarah Bettens (K’s Choice) meezingt. Het nummer gaat over een jongen die zijn vriendin een hart onder de riem steekt en troost: ze hoeft haar verdriet niet alleen te dragen. “Een lief liedje”, aldus Van de Looy. “Past erg goed bij de stem van Sarah Bettens”.

In de smaak

Nog altijd maken The Maureens muziek die zich niet direct voegt naar het ‘format’ van de meestbeluisterde programma’s op 3 FM en andere populaire zenders. Daar zijn wij ook niet direct bezig in de zin van dat we er niet doelbewust naar schrijven. Maar ondanks dat is onze muziek nog steeds erg catchy en maken we zeker niet alleen muziek voor onszelf. We zouden het fantastisch vinden als een liedje als ‘September’ opgepikt zou worden. We zullen het snel weten. Daarnaast hebben we de zekerheid dat de muziek van ‘Bang the Drum’ via sociale media, blogs en lokale radiostations ook haar weg zal vinden naar luisteraars.

Hij verwacht ook dat ‘Bang the Drum’ net als het eerste album in de smaak zal vallen van liefhebbers als Nico Dijkshoorn en Leo Blokhuis. En wie weet, worden The Maureens opnieuw uitgenodigd om in De Wereld Draait Door op te treden.

‘September’, de nieuwe single van The Maureens verschijnt op 28 augustus.

‘Bang the Drum’ wordt op 12 september gepresenteerd in Ekko (Utrecht). Daarna toeren The Maureens door Nederland, met optredens in o.a. Haarlem (Het Patronaat, 24 september) en Amsterdam (Paradiso, 28 november).

Deel:

Geef een reactie