Een paar druppels tijd (Over Modafinil)

Een paar druppels tijd (Over Modafinil)

Het is een in het moderne westen wijdverspreide welvaartsziekte: tijdgebrek.

Natuurlijk is ons gebrek aan tijd ook een zegen. Schaarste is een bron van welvaart; als we tijd in overvloed hadden, zouden we onze dagen in ledigheid slijten. Omdat we weinig tijd hebben, wenden we onze uren zinvol aan. Zonder eind geen begin; zonder dood geen leven; zonder deadline komt er geen letter op papier. Tijdgebrek is een beperking die meesterschap afdwingt. Meesterschap in het plannen, prioriteiten stellen, delegeren, uitstellen, nee-zeggen, ordenen, agenda beheren, onderhandelen, doorvoeren van efficiencybevorderende maatregelen.

Maar iets meer tijd, iets minder beperkingen, iets minder stress – zou dat niet mooi zijn? Net iets langer de tijd nemen voor je werk, bijvoorbeeld, zou dat de kwaliteit niet ten goede komen? (En daarmee op den duur weer tijd besparen, want zaken die je goed doet, hoef je niet over te doen). En zou het voor onszelf niet veel ontspannener werken zijn als we de teugels eens konden laten vieren? Verlos ons van die hijgerige haast! Genees ons van ons eeuwig tijdgebrek! Geef ons een recept voor rust, concentratie, contemplatie. Schrijf ons meer tijd voor. Een paar uur per week zou al genoeg zijn. Geen zeeën van tijd, maar enkele druppels, dat is toch niet te veel gevraagd? Ik hoop er al jaren op.

Sinds gisteren heb ik die druppels tijd erbij: een paar uur per week extra, die ik kan besteden wanneer het mij uitkomt. Dankzij het opwekkende middel Modafinil. Slaapremmend middel moet ik eigenlijk zeggen, want als je een pilletje Modafinil neemt, stel je je slaap met enkele uren uit. Je slaap haal je later geheel of gedeeltelijk wel weer in. Dat is alles: je ziet geen vliegende schotels, je hoort geen stemmen en de vier ruiters van de Apocalyps doen jouw huis niet aan.

Modafinil heeft eenzelfde uitwerking als 20 koppen koffie, las ik ergens op internet, alleen word je er niet zo hyperactief van. Je kunt geconcentreerd werken, een boek lezen of op je dooie akkertje een Vers Geperst persen. En als je je bedenkt, is dat geen probleem: Modafinil is zo mild, dat je makkelijk de slaap vat.

Modafinil is getest op het Amerikaanse leger. Sommige soldaten hebben 15 dagen zonder slaap doorgebracht. Niemand die ook maar ergens last van heeft (sterker nog, ze hebben nu ook Al Zarqawi gedood). Nou ja, een paar mensen misschien, maar de collateral damage is beperkt. Nog wel in elk geval. Er is niet zo veel bekend over Modafinil; het middel is pas zeven jaar op de markt (niet in Nederland), en pas op lange termijn zal blijken of het bijwerkingen heeft. Daar ga ik niet op wachten, zonde van m’n tijd.

Geïnspireerd op de column Herbert zoekt waakzaamheid van journalist Herbert Blankesteijn.

Deel:

Geef een reactie