Politieke vakantievrienden (Waarom ik D66 stem)

“Je moet links stemmen, want alle leuke mensen zijn links”, zei iemand me ooit. Onzin, dacht ik toen. Maar wat is er eigenlijk op tegen om te stemmen op mensen omdat je ze leuk vindt – omdat je ze aardig vindt, goed met ze overweg kunt, op eenzelfde golflengte zit, kortom: omdat het ‘jouw soort mensen’ zijn? In het bedrijfsleven is het heel gewoon dat je solliciteert bij een bedrijf waarvan de ‘bedrijfscultuur’ je aanstaat. Waarom ook niet? Welke kant het met een bedrijf opgaat, weet je niet: de strategie van een bedrijf wisselt voortdurend, de organisatiestructuur wordt van tijd tot tijd omgegooid en voor hetzelfde geld sta je enkele maanden nadat je er bent aangenomen weer op straat. Dan is het niet zo gek dat je kiest voor de mensen die er zitten. Het is als op vakantie gaan met goede vrienden: de reisbestemming doet er niet zo toe, je hebt het toch wel naar je zin. Waarom zou dat in de politiek niet ook gelden?

Bij de vorige verkiezingen heb ik PvdA gestemd, op Ad Melkert. Een proteststem tegen al die proteststemmen tegen Melkert en alles wat hij symboliseerde: de twee paarse kabinetten, het regentendom, het politieke carrièrisme. Allemaal zaken waar ik zelf eigenlijk ook weinig mee op heb, maar om dat die man allemaal aan te wrijven – nee, dat ging me te ver. Het is verkeerd om iemand die op de grond ligt na te trappen, vind ik. Dus toen de historische nederlaag van de PvdA zich aankondigde, heb ik mijn sympathie met de grootste ‘loser’ betoond. Dit keer zal ik zeker geen PvdA stemmen. De manier waarop de partijgenoten Melkert nog tijdens verkiezingscampagne afvielen en Wouter Bos naar voren schoven was wel zo dom en zo slecht, dat die partij niet meer op mij hoeft te rekenen. Zelfs het meest klantonvriendelijke bedrijf weet: als er klachten zijn, moet je niet je collega de schuld geven. Het is een begrijpelijke reactie als er wat mis gaat zonder dat jij er iets aan kunt doen. Maar het enige effect is dat de klant denkt: wat een zooitje is het daar. Dat denk ik nu over de PvdA: moeten mensen die zo met elkaar omgaan het land besturen? Liever niet.

Waar zitten dan wel leuke mensen? Bij de VVD? Als ik aan de VVD denkt, zie ik dixieland-liefhebbers en pennyshoes en plooirokken en slechtzittende maatpakken. Ik hoor slechtgespeelde dixieland-muziek, overstemd door het gebral van corpsballen, ‘would be’ zakenlieden en platte praatjesmakers. Begrijp me goed: niets mis mee, maar mijn soort mensen is het niet. Bij het CDA? Ik houd niet van jägerjassen en gebreide truien met bloemetjesmotief. En ik heb weinig op met mensen die de mond vol hebben van ‘normen en waarden’ zonder deze te betrekken zichzelf of dat van hun partijgenoten die fout waren voor, tijdens of na de oorlog (Gij zult bouwfraude plegen – het lijkt wel het elfde Christendemocratisch gebod).

Bij de SP dan? Dat lijkt me een partij voor wie zware shag rookt en slappe pils drinkt, niets voor mij. Bij Groen-Links? Idem dito, maar dan nog erger: ’s avonds na het eten een kopje slappe kruidenthee, terwijl op de achtergrond Enya of soortgelijke wereldmuziek wanklinkt. Bij de kleine christelijke partijen? In een kleinburgerlijke bui voel ik er wel wat voor. Maar ik begrijp hun gedweep met het koningshuis niet en ik heb geen vlag om buiten te hangen als we weer eens feest moeten vieren.

Wat blijft er dan nog over? Ik was het bijna vergeten: D66! “Een partij waarop je als intellectueel wel bijna moet stemmen”, zei Harry Mulisch ooit. Als je intellectueel definieert als iemand die veel nadenkt maar weinig meningen heeft, beschouw ik mezelf graag als een intellectueel. Iemand die goed beargumenteerde besluiteloosheid hoger aanslaat dan ondoordachte daadkracht; iemand die zich graag overgeeft aan discussie, maar aarzelt om het platgetreden pad van discussie naar ruzie in te slaan en al helemaal om vandaar linea recta door te gaan naar eeuwigdurende haat – als zo iemand een intellectueel is, dan stem ik graag op een partij voor intellectuelen. Zeker nu de partij het zo slecht doet in de peilingen, niet meer wordt uitgenodigd voor de meeste televisiedebatten en nu een toonbeeld van rust en redelijkheid als lijsttrekker Thom de Graaf geheel wordt overstemd door allerlei emotionele druktemakers. Veel stemmen zal D66 de komende verkiezingen niet trekken, maar ik wil deze partij best een kus des doods geven.

Deel:

2 reacties op “Politieke vakantievrienden (Waarom ik D66 stem)

 1. STEM NIET OP DE D66.

  Het blijkt nu dat de D66 de grootste voorstander is geweest voor grootschalige immigratie uit moslimlanden!

  De D66 is een bijwagen van het PvdA. D66 is sowieso een uiterst schadelijke partij voor Nederland.
  Mensen die D66 stemmen, snappen niet dat D66 hun toekomst naar de bliksem helpt.

  D66, GL en PVDA geven jihadisten de kans om hier aanslagen te plegen door weg te kijken, de zaken te bagatelliseren, af te zwakken. Door ze te pamperen (uitkeringen) geven, moskeeën te bouwen. Den Haag slaapt of verliest zich in gehakketak wat uiteindelijk niets oplevert. Een ware horror scenario, D66 in de regering. Van de regen in de drup of eigenlijk zelfs andersom. Een partij die verraad de oppositie door de regering te steunen samen me de christelijke partijen die ook kunnen parasiteren voor eigen zaakjes. Politiek is gedegradeerd tot een vieze handel of zwendel. Werkende mensen en die hele leven gewerkt hebben zijn hier de dupe van. Nu nog door alleen binnenlandse schurken, straks onder Pechtold van de Europese.

  Pechtold verkoopt alles wat los en vast zit, en zelfs Nederland verkoopt hij voor een appel en een ei. Pechtold is de grootste en gevaarlijkste demagoog van het Binnenhof. En hij snapt ook nog steeds niet dat hij door de islamieten als een westerse christelijke hond wordt gezien! 

  Wie deze coalitie steunt is trouwens niets waard en zijn succesje is maar tijdelijk.

  D66 verwart en mixt gewoon wat begrippen, misleidt de mensen. En ieder die beweert dat de slachtingen, aanslagen en een aantal bloedige oorlogen van de afgelopen pak weg 25 jaar niets met de Islam te maken hebben hoort m.i. niet thuis in een landsbestuur. Dit houdt niet in dat alle moslims terroristen zijn, maar zij behoren wel tot een hele verkeerde sekte. Als we kijken naar het bloedvergieten wat de Islam teweeg brengt, kan dit niet tot een gewone godsdienst gerekend worden.
  In ca 1500 jaar heeft zich geen enkele mildere afsplitsing voorgedaan, sterker nog ze worden met de dag bloeddorstiger. Als Rutte, Samson en Pechtold weer schreeuwen: “Dit heeft niets te maken met de Islam”, dan zeggen we ook, Nederland is dit gedraai en gekonkel spuugzat.

  Door de D66 gesteunde regering Rutte gaf onlangs miljoenen euro’s aan de Moslimorganisaties! De gewone burger wordt tot de laatste door dit kabinet zeer nauwkeurig berekende cent zó uitgeknepen, het ideologische en glazentoren gebazel kent geen grenzen. 

  Iedereen kan waarnemen dat ons land als gevolg van het tot nu toe gevoerde immigratiebeleid langzaam maar zeker naar de knoppen gaat. Het gaat niet alleen om het geld. De immigratie (99% bestaat uit de moslims) in Nederland is qua aantallen extreem veel geweest en in een te korte periode. De Nederlandse samenleving is overspoelt met moslims. De grote steden lijken inmiddels bijna islamitische enclaves.
  Ons land gaat compleet naar de klote. We leven inmiddels in een schijn democratie: alles wat het volk wil wordt genegeerd en burgers bestempeld als groot gevaar voor burgers.

  Intussen gaat de ongecontroleerde islamitische volksverplaatsing door, jihadisten hebben vaste voet in Nederland…Het zal ons nog vele vele miljarden kosten, betaald door de hardwerkende mensen; vooral de jeugd van nu zal de gevolgen later ondervinden. De onderzoeken constateren somber dat Nederland reeds ten prooi is gevallen aan de Islam, en met de Frankrijk hetzelfde dreigt te gebeuren.

Geef een reactie