Verveeld en verzwakt (Over de ‘bore out’)

Verveeld en verzwakt (Over de ‘bore out’)

Volgens een onderzoek van de Zwitserse organisatieadviseurs Peter Werder en Philippe Rothlin verveelt 15 procent van de werknemers zich kapot in hun baan. Deze ongelukkigen lijden aan een ‘bore out’, zo viel van de week in de krant te lezen. De bore out een ziekte waarvan de symptomen verdacht veel lijken op die van z’n tegenhanger, de ‘burn out’: wie een bore out heeft, is vermoeid, geagiteerd en soms zelfs depressief. Wie een burn out heeft ook, maar dan niet omdat patiënt oververmoeid is, niet omdat hij van verveling niet meer weet hoe hij het heeft.

De bore outers (of is het ‘out geboreden’? of ‘bored outers’?) zijn overal om ons heen, zo veel is zeker. Als het Nederlands elftal het weer eens goed dreigt te doen op een EK of WK, meldt de bore outer zich ziek, om verveeld zijn beklag te doen op z’n werk als Oranje toch weer heeft gefaald. Op maandagochtend verschijnt hij sowieso zelden op z’n werk, op dinsdag komt hij met z’n slaperige kop te laat, hij verspilt uren bij de koffieautomaat en op vrijdagmiddag is hij als eerste weg.

Is het ziekteverzuim in Nederland niet al jaren hoger dan in onze buurlanden? Komt door de bore outer, natuurlijk. We hebben echt geen aanwijsbaar slechtere conditie, maar we vervelen ons te pletter, vandaar dat we ons toch maar ziek melden. Dit trekt een zware wissel op iedereen die de dagelijks gang van huis naar werkplek en weer terug wél aandurft: zij moeten onwaarschijnlijk veel werk verzetten. Zoals bekend is de Nederlandse werknemer enorm productief (ik geloof wel 10 procent productiever dan gemiddeld in Europa). Dat is mooi natuurlijk, maar er dreigt zo wel een burn out bij iedereen die aan een bore out is ontsnapt.

Merkwaardig genoeg hanteert de politiek maar wat graag het argument dat de Nederlandse arbeidsproductiviteit nóg verder omhoog moet. En dat die stijging door innovaties tot stand zou moeten komen – en dat ‘dus’ het onderwijs moet worden gestimuleerd, meer moet worden geïnvesteerd in ICT en meer van dat innovatiefs.

Een merkwaardige redenatie. Er is natuurlijk een veel eenvoudiger manier. Werkgevers, treed op tegen de bore out! Een bore out treedt op bij werknemers die jarenlang onder hun niveau werken of alleen routinematige taken hebben. Het medicijn tegen deze sluipende en slopende ziekte is dus: maak het werk wat aantrekkelijker. Zorg dat we lol krijgen in ons werk – want verwacht van ons vooral niet al te veel eigen initiatief.

Deel:

Geef een reactie