Boekje te buiten (Over De beste singer-songwriter van Nederland)

Boekje te buiten (Over De beste singer-songwriter van Nederland)

En de Prijs voor de beste competitie van competities gaat dit jaar naar (langgerekte pauze, tromgeroffel)… De beste singer-songwriter van Nederland.

De jury van De beste competitie van competities prijst bovenal de jury van De beste singer-songwriter van Nederland.

Waar de leden van andere jury’s van talentenjachten sterk de neiging hebben zichzelf op de voorgrond te plaatsen (door kandidaten af te kraken en met elkaar te wedijveren wie de leukste voor de buis is), doen de juryleden van De beste singer-songwriter van Nederland weinig meer dan de singer-songwriters in de dop beoordelen en van deskundig en ter zake doend commentaar voorzien. Opmerkelijk is vooral dat juryvoorzitter Giel Beelen zich bescheiden en dienstbaar opstelt – wie hem vaker heeft meegemaakt, weet dat dit hem grote moeite moet kosten.

Wanneer juryleden ontroerd zijn, laten ze dat blijken, maar ze dwepen niet met hun emoties – tranen vloeien in overvloed, maar het lijkt erop dat ze er tegen vechten. Juryleden komen en gaan in De beste singer-songwriter van Nederland, zodat we ons niet te veel aan hen kunnen hechten. Zelfs het aanvankelijk vaste jurylid Eric Corton is met stille trom vertrokken. Hoewel de jury van De beste competitie van competities het betreurt dat er geen enkele toelichting werd gegeven op zijn vertrek (was het omdat hij net iets te vaak in huilen uitbarstte?), geeft het aan dat het in dit programma nu eens eindelijk niet gaat om als juryleden vermomde BN’ers maar om de kandidaten.

Prettig is ook dat de juryleden een geen been in zien af te wijken van de formule van het programma als dat zo uitkomt. Moet er iemand voor de volgende ronde afvallen, maar was iedereen eigenlijk even goed? Dan gaat iedereen toch gewoon door?! Met deze verfrissend nuchtere houding heeft de jury van De beste singer-songwriter van Nederland in het afgelopen seizoen het gemiddelde niveau van het Nederlandse jurywezen danig omhoog gekrikt. Proficiat!

We dringen er bij de hooggewaardeerde jury van De beste singer-songwriter van Nederland met klem op aan om dit hoge peil vast te houden. Bedwing elke neiging om iets onverwachts of eigengereids te doen. Afwijken van het ‘format’ omdat dit het programma ten goede komt: prima. Maar geen gekkigheid opeens.

Laat Maaike dus gewoon winnen.

Maaike Ouboter.

M-A-A-I-K-E.

Ze is niet de beste zanger van alle kandidaten en zeker niet de beste instrumentalist en we denken niet dat ze zich tot een flamboyant artiest of sprankelende podiumpersoonlijkheid zal ontwikkelen. En zeker, er valt echt wel wat op haar talent af te dingen – vooral dat zoete, James Taylor-achtige, dat nu nog zo goed smaakt maar na verloop van tijd zal gaan tegenstaan.

Maar hooggeachte juryleden, wat dan nog? Wie keer op keer zulke ontroerende nummers schrijft (Dat monument voor haar overleden ouders! Dat eerbetoon aan haar broer! Die ode aan Maarten Roozendaal! ) en op zo’n ontwapende manier weet te brengen, verdient het dubbel en dwars om te worden bekroond tot beste singer-songwriter van Nederland.

Misschien vindt u dat niet aan ons is om een definitief oordeel over de kandidaten uit te spreken. Formeel gezien heeft u dan gelijk; we horen niet op uw stoel te gaan zitten; we beoordelen jury’s en niet degenen die door jury’s worden beoordeeld. Wij zijn ons er terdege van bewust dat we ons boekje te buiten gaan, maar wat zou het. Dan dingen wij dit jaar maar niet mee naar de Prijs voor de beste jury, en sturen we maar geen juryverslag in voor de Prijs voor het beste juryverslag. Als Maaike maar wint, hebben we dat er graag voor over.

Beste jury van de beste competitie van competities van dit jaar, zorg dat de beste singer-songwriter van Nederland van dit jaar dit jaar De beste singer-songwriter van Nederland wint! Beschaam het vertrouwen dat we u schenken met de toekenning van De prijs voor de beste competitie der competities niet. Doe waarvoor u bent ingehuurd.

Deel:

Geef een reactie