Beurz.nl: beleggingsanalist langs de meetlat

Veel beleggers hebben een haat-liefdeverhouding met beleggingsanalisten.’Waarom zou ik beleggingsadvies inwinnen?’, denkt menige belegger. ‘Zelfs de beste adviseur kan de bewegingen van de beurs niet voorspellen. Hooguit kan hij koersschommelingen achteraf verklaren. Wordt hij rijk van, niet ik. Hoe onafhankelijk is mijn adviseur trouwens? Waarom raadt hij mij zo vaak fondsen van zijn eigen bank aan, terwijl concurrenten volop aantrekkelijke alternatieven in de aanbieding hebben? Waarom verstrekt hij mij zo vaak een koopadvies, en raadt hij mij zo zelden aan te verkopen? Waarom lijkt zijn analyse als twee druppels water op dat van zijn concurrent? Allebei dachten ze dat er dit jaar een najaarsrally zou komen, om geen andere reden dan dat er vorig jaar ook een rally plaatsvond. En allebei zaten ze er naast.’

Aan de andere kant raadpleegt diezelfde kritische belegger graag analisten. Want hij wil onderbouwde beslissingen kunnen nemen. Liever een ‘calculated guess’ dan een blinde gok – ook al pakt een blinde gok misschien beter uit dan de ‘calculated guess’. Met de huidige koersschommelingen is de onzekerheid onder beleggers enorm, en daarmee – zo mag men aannemen – zal de behoefte aan deskundig advies ook wel aanzienlijk zijn.

Verschillende Nederlandse sites spelen op de behoefte aan deskundig advies van kritische beleggers in. Zij brengen de adviezen van diverse analisten in kaart en houden bij wat er van die adviezen terecht komt. Al langere tijd zijn www.behr.nl en www.qpf.nl op dit terrein actief. De twee zijn echter verre van volledig, en hebben daarmee vooral amusementswaarde. Als waakhond schieten ze tekort.

Veel uitgebreider en diepgravender is de prachtsite www.beurz.nl, waarop Nederlandse beleggingsanalisten, adviseurs en ‘beleggingsgoeroes’ worden getoetst op hun vaardigheden. Doel van de site is volgens een persbericht om de particuliere belegger inzage te geven in wat analisten zoal adviseren. De particuliere belegger kan de analisten op de site controleren, beoordelen en concluderen welke analist een betrouwbaar advies aflevert. De makers hopen via deze site de analisten te motiveren tot het geven van ‘goede onderbouwde adviezen’.

De site heeft een overzichtelijke, zij het wat willekeurige indeling. Beurz.nl maakt onderscheid tussen visies voor de ‘lange termijn’en voor de ‘korte termijn’, en inventariseert tips op grond van deze visies. Duidelijk. Daarnaast is er echter ook een overzicht van adviezen van effectenhuizen. Je kunt je afvragen waarom dat niet is opgenomen in het hoofdstukje met ‘visies’. Want wat is het wezenlijke verschil tussen de visies van effectenhuizen en die van zelfstandige analisten?

Op de homepage van de site staan – zoals dat te doen gebruikelijk is op het internet – verschillende actuele onderwerpen. Zoals recente dagcommentaren van beursanalisten en de ‘beurzporto’, modelportefeuilles op basis van de ‘communis opinio’ onder de analisten. Hier en daar geeft beurz.nl een veeg uit de pan. Zo wordt op 14 december geconstateerd dat IRIS tweemaal een advies versterkt voor het aandeel Telefonica: eenmaal om te kopen, eenmaal om te verkopen. ‘Moeten we dit maar als een advies beschouwen om het aandeel te houden?’, vragen de makers van Beurz.nl zich schamper af.

Een overzicht van de beste analisten kan op een site als deze niet ontbreken. Menig kritische belegger zal er dankbaar gebruik van maken. Al weet hij dat voor beleggingsadviezen net als voor effecten geldt: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

(Artikel verschenen in de reeks ‘webwijzer’ voor Effect (VEB/Kluwer), over financiële sites voor beleggers)

 

Deel:

Geef een reactie