Ronald Jan Heijn: zakenman en zwever

“Ik ben idealist en realist. Dominee en koopman.” Zegt Ronald Jan Heijn vlak voor hij het personeel van zijn ‘spiritueel centrum’ Oininio ontslaat. “Het grootste misverstand dat er over mij bestaat? Dat ik een zwever ben. Hoewel zwevers mij weer heel materialistisch vinden.”

De crew van de Amsterdamse zender AT5 krijgt geen vat op de man met het lange haar en de koele vissenogen. “Bent u spiritueel opgevoed”, vraagt de interviewer. Nee, zo is de zakelijke familie Heijn niet. “Maar ik heb wel altijd stil gestaan bij de zin der dingen.”

De camera zoomt in op een briefje op de i-Mac van de directeur van het op sterven na dode spiritueel centrum. “Kracht. Wijsheid Inzicht”, heeft hij er in hanenpoten op geschreven. Zweverig, denk je dan als kijker.

Even later zie je Heijn aan telefoon met de curator van Oininio. Er moet een brief komen om het personeel van het treurige nieuws op de hoogte te brengen. De strekking heeft Heijn al in zijn hoofd. Hoe kon het zo mis gaan? Wat zijn de kansen op een ‘doorstart’? Welke acties moet iedereen ondernemen? Nog even alles ‘juridisch dichttimmeren’. Kan het zakelijker?

Dan gaat het over zijn reinigingsdieet. Hij eet alleen groenten en fruit: “Je biedt je helemaal schoon aan voor het nieuwe jaar.” Zweefvliegtuig.

En dan weer over het dreigende faillissement. “We hebben er toch mooi aan meegewerkt dat spiritualiteit steeds meer in komt”, zegt hij. “We hebben één miljoen bezoekers per jaar. Meer dan het Rijksmuseum.” De ondergang van zijn bedrijf is vooral te wijten aan ‘anderen’. Die ‘anderen’ zouden geld verstrekken voor de expansie van zijn spirituele imperium maar zijn hun beloften niet nagekomen. ‘Anderen’ de schuld geven van je eigen falen – zo hoort het, denkt menige zakenman.

“Pijn is onontkoombaar. Lijden is een keuze.”

“Zie je jezelf als slachtoffer of leer je ervan en ga je verder?”

“Alles heeft betekenis dus hoef je nooit ergens spijt van te hebben.”

De camera zoomt in op de afgekloven nagels van Ronald Jan Heijn. Zakenman en dominee. En altijd op zoek naar zichzelf.

Column voor Freeler

 

Deel:

Geef een reactie