Exit eros, exit kwaliteitsbedrijf

Al weer een traditie die dreigt te sneuvelen. De branchevereniging BOVAG wil dat de aangesloten garagebedrijven geen plaatjes van blote vrouwen meer ophangen. Bedrijven die niet voldoen aan de deze voorwaarde, dreigen de (kennelijk begerenswaardige) status te verliezen van ‘Bovag- erkende onderneming’. ‘Een naakte vrouw aan de muur kán gewoon niet meer in een kwaliteitsbedrijf’, aldus een woordvoerder van de Bovag.

Waarom ‘kán’ dat niet?, vraag ik mij af. Toevallig was ik laatst voor een reparatie aan mijn nieuwe four wheel drive bij een garage in de buurt. Veel naaktfoto’s aan de muur. En dan niet alleen de befaamde Pirelli-kalender (mag die ook niet meer, meneer Bovag?), maar ook minder verhullende prikkelplaatjes. Ik kan me niet herinneren ooit zo’n uitgebreide verzameling te hebben gezien.

En wat werd mijn auto goed gerepareerd! Misschien wel vanwege al dat vrouwelijke schoon aan de muur, bedenk ik me nu. Misschien dat de monteur alleen met al dat bloot aan de muur een prestatie kan neer zetten die je verlangt van een ‘kwaliteitsbedrijf’. Zonder erotische plaatjes aan de muur verliest hij misschien zijn arbeidsvitaminen. En is het exit eros, dan ook exit ‘kwaliteitsbedrijf’.

Zou de BOVAG met die mogelijkheid rekening houden? Waarschijnlijk niet. Het lijkt er op dat de branchevereniging in de ban is van een aanval van preutsheid. Misplaatste preutsheid, want ik kan me niet voorstellen dat iemand zich stoort aan onkuise plaatjes in een garagebedrijf. Ik vond het tenminste helemaal niet erg, moet ik zeggen. Had ik tenminste enige afleiding terwijl mijn auto werd gerepareerd. Ik denk dat de meeste mannen er zo over denken.

En vrouwelijke klanten? Zouden die zich geïntimideerd voelen? Gediscrimineerd? Als lustobject behandeld? Seksueel uitgebuit? “Welnee”, zegt een vriendin van me. “Het heeft wel iets vertrouwds. Bovendien weet je tenminste waar je aan toe bent als je van die plaatjes ziet – ‘O ja: jij bent er zo eentje, fijn dat je me even waarschuwt’. Haal je die plaatjes weg, dan kun je als vrouw nog wel eens voor nare verrassingen komen te staan in zo’n donkere garage met allemaal onbekende mannen om je heen.”

Column voor Freeler

 

Deel:

Geef een reactie