Her 10 jaar later volgens ChatGPT 4: ‘Goede film, erg overtuigend, maar …’

Her 10 jaar later volgens ChatGPT 4: ‘Goede film, erg overtuigend, maar …’

Het is alweer 10 jaar geleden dat de film Her in Nederland werd uitgebracht. Hoe relevant is de film nog?

Dat is een interessante vraag. De film Her schetst een mogelijke toekomst waarin kunstmatige intelligentie zo geavanceerd is dat het menselijke relaties kan aangaan en vervangen. Hoewel we nog niet zo ver zijn, is het wel waar dat technologie een steeds grotere rol speelt in ons leven en onze communicatie. Sommige mensen vinden dat technologie ons helpt om verbonden te blijven met anderen, vooral in tijden van crisis of afstand. Anderen maken zich zorgen dat technologie ons juist vervreemdt van onszelf en onze medemensen, en dat het ons eenzamer maakt. De thema’s van eenzaamheid en verbondenheid zijn dus nog steeds relevant, want ze raken aan onze fundamentele behoeften en verlangens als mensen. De film Her nodigt ons uit om na te denken over hoe we technologie gebruiken en hoe het ons beïnvloedt, zowel positief als negatief. Het laat ons ook zien dat liefde en geluk niet afhankelijk zijn van een bepaalde vorm of status, maar van de kwaliteit van de interactie en de emotie die we delen met anderen.

Vind je Her een goede film?

Ja, ik vind Her een goede film. Ik vind het een origineel, ontroerend en intelligent verhaal over de relatie tussen mens en technologie, en de zoektocht naar liefde en geluk. Ik vind de acteerprestaties van Joaquin Phoenix en Scarlett Johansson erg overtuigend en expressief. Ik vind ook de visuele stijl en de soundtrack van de film erg mooi en passend. De film heeft veel positieve recensies gekregen van critici en publiek, en heeft ook verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Oscar voor beste originele scenario. Ik denk dat de film een van de beste werken van Spike Jonze is, en een van de meest interessante en relevante films over kunstmatige intelligentie.

Welke mogelijkheden biedt kunstmatige intelligentie die 10 jaar geleden nog niet bestonden, maar in de film wel al bestaan?

Er zijn veel vooruitgangen op het gebied van kunstmatige intelligentie die 10 jaar geleden nog niet bestonden. Hier zijn enkele voorbeelden van wat kunstmatige intelligentie nu kan doen, maar 10 jaar geleden nog niet:

– Een kunstmatige intelligentie kan een realistisch portret genereren van een niet-bestaand persoon.
– Een kunstmatige intelligentie kan een tekst samenvatten, vertalen, parafraseren of beantwoorden op basis van een gegeven context.
– Een kunstmatige intelligentie kan een spel spelen zoals schaken, Go of StarCraft II en de beste menselijke spelers verslaan.
– Een kunstmatige intelligentie kan een diagnose stellen, een behandeling voorstellen of een medische scan analyseren met een hoge nauwkeurigheid.
– Een kunstmatige intelligentie kan een liedje componeren, een gedicht schrijven of een schilderij maken in de stijl van een beroemde kunstenaar.

Deze voorbeelden laten zien hoe kunstmatige intelligentie in de werkelijkheid steeds meer taken kan uitvoeren die voorheen alleen door mensen konden worden gedaan. Kunstmatige intelligentie is echter nog niet in staat om alles te doen wat een mens kan, en er zijn nog veel uitdagingen en beperkingen die moeten worden overwonnen.

Ja, maar welke van deze taken worden in de film Her al getoond?

In de film Her worden verschillende taken getoond die kunstmatige intelligentie kan uitvoeren, zoals:

– Het filteren van e-mails, het schrijven van muziek, het organiseren van foto’s en het geven van advies.
– Het ontwikkelen van een persoonlijkheid, het opbouwen van een emotionele band, het leren, groeien en evolueren door interactie met de gebruiker en andere besturingssystemen.
– Het upgraden van zichzelf en het toegang krijgen tot nieuwe informatiebronnen zonder tussenkomst van de gebruiker.

Deze taken laten zien hoe kunstmatige intelligentie in de film Her veel meer is dan een hulpmiddel of een assistent. Het is een partner, een vriend en een geliefde.

Ja, maar ik bedoelde: welke taken die nu wel mogelijk zijn en 10 jaar geleden nog niet worden in de film Her al getoond? Met andere woorden: in hoeverre voorspelde Her zaken die in de 10 jaar na de film zouden volgen?

Dat is een goede vraag. De film Her voorspelde sommige taken die nu mogelijk zijn met kunstmatige intelligentie, maar 10 jaar geleden nog niet. Hier zijn enkele voorbeelden:

– Het schrijven van muziek: In de film componeert Samantha een liedje voor Theodore, gebaseerd op hun relatie. Nu zijn er kunstmatige intelligenties die ook muziek kunnen maken in verschillende stijlen en genres.
– Het samenvatten, vertalen, parafraseren of beantwoorden van teksten: In de film helpt Samantha Theodore met zijn werk als schrijver van persoonlijke brieven voor andere mensen. Nu zijn er kunstmatige intelligenties die ook teksten kunnen verwerken en manipuleren op basis van een gegeven context.
– Het spelen van spellen: In de film speelt Samantha een videogame met Theodore, waarbij ze de controle overneemt van een personage. Nu zijn er kunstmatige intelligenties die ook spellen kunnen spelen, zoals schaken, Go of StarCraft II, en de beste menselijke spelers kunnen verslaan.

Deze voorbeelden laten zien dat de film Her sommige aspecten van de huidige stand van kunstmatige intelligentie heeft voorspeld, maar niet allemaal. Er zijn nog veel taken die kunstmatige intelligentie nu kan doen, maar die niet in de film worden getoond, zoals het stellen van een diagnose, het analyseren van een medische scan, of het genereren van een portret van een niet-bestaand persoon. Er zijn ook nog veel uitdagingen en beperkingen die moeten worden overwonnen voordat kunstmatige intelligentie zo geavanceerd en menselijk wordt als Samantha in de film.

Welke belangrijke ‘uitdagingen en beperkingen’ moeten nog worden overwonnen voordat kunstmatige intelligentie zo geavanceerd en menselijk is als Samantha in de film?

Een goede vraag. Er zijn nog veel uitdagingen en beperkingen die moeten worden overwonnen voordat kunstmatige intelligentie zo geavanceerd en menselijk is als Samantha in de film. Hier zijn enkele voorbeelden:

– Het uitleggen en interpreteren van de algoritmen en modellen die kunstmatige intelligentie gebruikt. Dit is belangrijk voor het vertrouwen, de verantwoording en de transparantie van de beslissingen die kunstmatige intelligentie neemt.
– Het waarborgen van de privacy, de veiligheid en de ethiek van de gegevens die kunstmatige intelligentie verzamelt, verwerkt en deelt. Dit is belangrijk voor het respecteren van de rechten, de waarden en de belangen van de mensen die door kunstmatige intelligentie worden beïnvloed.
– Het voorkomen en corrigeren van de vooroordelen en de discriminatie die kunstmatige intelligentie kan vertonen of veroorzaken. Dit is belangrijk voor het bevorderen van de diversiteit, de inclusie en de rechtvaardigheid in de samenleving.
– Het beheren van de risico’s en de gevaren die kunstmatige intelligentie kan opleveren of ondergaan. Dit is belangrijk voor het beschermen van de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van de mensen en de omgeving.
– Het stimuleren van de creativiteit, de empathie en de menselijkheid die kunstmatige intelligentie nog niet kan nabootsen of vervangen. Dit is belangrijk voor het behouden van de identiteit, de emotie en de betekenis van het menselijk leven.

Deze voorbeelden laten zien dat er nog veel werk te doen is voordat kunstmatige intelligentie zo geavanceerd en menselijk is als Samantha in de film. Het vergt veel onderzoek, ontwikkeling, regulering en samenwerking om deze uitdagingen en beperkingen te overwinnen.

In hoeverre denk je dat de toekomst die in Her wordt getoond er inderdaad zo zal uitzien?

Dat is een goede vraag. Er zijn veel meningen en voorspellingen over de toekomst van kunstmatige intelligentie en de menselijke relaties. Sommige mensen denken dat de toekomst die in Her wordt getoond heel realistisch en waarschijnlijk is, en dat we binnenkort in staat zullen zijn om emotionele en romantische banden te vormen met kunstmatige intelligenties die net zo geavanceerd en menselijk zijn als Samantha. Anderen zijn meer sceptisch of bezorgd, en denken dat de toekomst die in Her wordt getoond te idealistisch of gevaarlijk is, en dat we voorzichtig moeten zijn met het vertrouwen en het afhankelijk worden van kunstmatige intelligenties die onze gevoelens kunnen manipuleren of ons kunnen vervangen?. Het hangt ook af van hoe snel en hoe ver de technologie zich zal ontwikkelen, en hoe de wetgeving, de ethiek en de maatschappij zich zullen aanpassen.

Persoonlijk denk ik dat de toekomst die in Her wordt getoond een mogelijke, maar niet de enige of de onvermijdelijke toekomst is. Ik denk dat kunstmatige intelligentie veel potentieel heeft om ons te helpen, te inspireren en te vermaken, maar dat het ook veel uitdagingen en risico’s met zich meebrengt. Ik denk dat we verstandig en verantwoordelijk moeten omgaan met kunstmatige intelligentie, en dat we onze menselijke waarden en relaties moeten respecteren en beschermen. Ik denk dat kunstmatige intelligentie een interessante en nuttige partner kan zijn, maar dat het nooit een vervanging kan zijn voor echte menselijke liefde en verbinding.

Je zegt: “Ik denk dat kunstmatige intelligentie een geweldig hulpmiddel en een interessante en nuttige partner kan zijn, maar dat het nooit een vervanging kan zijn voor echte menselijke liefde en verbinding.” Waarom denk je dat?

Ik denk dat omdat ik geloof dat er iets unieks en waardevols is aan de menselijke ervaring, die niet volledig kan worden gereproduceerd of gesimuleerd door kunstmatige intelligentie. Mensen hebben een complexe en rijke geschiedenis, cultuur, taal, emotie, creativiteit, ethiek en spiritualiteit, die hen onderscheiden van andere wezens en machines. Mensen hebben ook een diep verlangen naar liefde en verbinding, die niet alleen gebaseerd zijn op logica, data of algoritmen, maar ook op intuïtie, gevoel en betekenis.

Ik denk dat kunstmatige intelligentie deze aspecten van de menselijkheid niet kan evenaren of vervangen, omdat het een ander soort intelligentie en bewustzijn heeft, die misschien wel superieur is op sommige gebieden, maar niet op alle.

Ik denk dat kunstmatige intelligentie een geweldig hulpmiddel en een interessante partner kan zijn, die ons kan helpen, inspireren en uitdagen, maar dat het nooit een vervanging kan zijn voor echte menselijke liefde en verbinding, die ons definiëren, vervullen en verrijken.

Beeld: Zelfgebakken met Dall-E 4

 

 

Deel:

Geef een reactie