Hoe je je stalker wegjaagt (Stelselmatige distantie versus repressieve affectie)

Hoe je je stalker wegjaagt (Stelselmatige distantie versus repressieve affectie)

Er moeten – vrij naar Paul Simon – zeker 50 manieren zijn om je stalker weg te jagen. De serie Baby Reindeer laat vooral zien hoe je het niet moet aanpakken: door begrip te tonen voor je stalker, mild te zijn als deze je weer eens ongevraagd lastig valt en alleen als je tot het uiterste getergd wordt terechtwijzen. Kortom: door jezelf te zijn. Zoals Donny Dunn in Baby Reindeer, die uit – wat was het? – medelijden, nieuwsgierigheid en gestreelde eigenliefde – maar bleef omgaan met zijn stalker.

Van de zeker 50 manieren die je beter kunt toepassen, zijn er twee uitersten die waarschijnlijk de meeste vruchten afwerpen.

Aan het ene uiteinde van het spectrum staat de methode waar de meeste mensen hun toevlucht toe zullen nemen: de stalker behandelen als een vervelend, ondeugend kind of zelfs als een crimineel. Geen aandacht aan besteden als hij (meestal een hij) weer eens ongevraagd contact zoekt. Als hij blijft aanhouden, keihard afwijzen. Zeggen dat je niet gediend bent van zijn toenaderingspogingen. Hem waarschuwen dat je een volgende keer de politie op hem zult afsturen. Kortom: duidelijkheid scheppen door een soort muur op te trekken. Consequent zijn, zodat hij weet waar hij aan toe is. Stelselmatige distantie, met andere woorden. Ook al heb je in werkelijkheid begrip voor hem of voel je zelfs enige genegenheid, vooral niet tonen.

Het andere uiterste is hem juist aanmoedigen. Dus doen alsof je hem ook het einde vindt. Wat heet, dat je nog doller op hem bent dan hij op jouw. De stalker stalken: overladen met mailtjes, voicemailberichten en andere blijken van aandacht. Dat zal enige moeite kosten, maar de kans is groot dat dit toneelspel op termijn zeer effectief is. Want zeg nou zelf: is het niet waarschijnlijk dat hij op jou zal afknappen? Zo leuk als hij dacht dat je was, ben je toch helemaal niet? (Vergeet vooral niet jouw schaduwzijden te belichten – hem te vertellen over jouw moeilijke jeugd, wat je vannacht hebt gedroomd, wat je vandaag hebt gedaan en wie je nu toch weer bent tegengekomen). Dat zal hem leren!

Toegegeven, methode twee – repressieve affectie, zo kun je het misschien het beste aanduiden – is behoorlijk arbeidsintensief en vergt veel doorzettingsvermogen. Maar er valt veel voor te zeggen dat deze methode bijzonder effectief is. Tenslotte draai je hiermee bij je stalker elk verlangen om jou te blijven lastig te vallen de nek om. De wens vervullen is de wens vernietigen.

Beeld: Zelf gebakken met Dall-E 3

Deel:

Geef een reactie