Drakenei bijna uitgebroed (Over House of the Dragon)

Drakenei bijna uitgebroed (Over House of the Dragon)

Nog even wachten en House of the Dragon komt uit, de prequel van Game of Thrones. Het drakenei is bijna uitgebroed!

Een goede aanleiding om het eerste seizoen van die serie maar weer eens te bingen, leek me. Want hoe zat het ook al weer? Wie is Robert Baratheon? Wie Aerys Targaryan, de ‘mad king’? En wie is de ‘kingslayer’? Kijk naar seizoen 1 van Game of Thrones en je weet het, kijk naar The House of Dragen en je komt erachter hoe het zo gekomen is – en hopelijk ook hoe Lord Varys zijn ballen is kwijtgeraakt.

En zo dompelde ik me weer onder in het vuur en ijs van het eerste seizoen van Game of Thrones. En begaf me in een wereld die door de oude goden verlaten is (want als de goden er nog waren, waarom is er dan zoveel onrecht?, zoals Jamie Lannister scherp opmerkt. En waarom verbannen die goden hem niet naar de diepste van de zeven hellewerelden voor al zijn wandaden?).

Een wereld waarin eergevoel een risicofactor vormt, en wie ambitieus en gewetenloos is een voorsprong heeft. Waarin een fatsoenlijk man als Ned Stark al in de eerste aflevering iemand tegen zijn zin in het hoofd afhakt, en aan het einde van het seizoen vanwege zijn fatsoenlijke gedrag zelf wordt onthoofd (na eerst zijn eer te hebben verloren).

Een wereld waarvan je je misschien maar het beste afzijdig kunt houden, en in stilte genieten van het weinige aangename dat het leven biedt – een boek lezen, een glas wijn drinken, hoeren en snoeren. De route die een buitenstaander als de dwerg Tyrion Lannister verkiest, maar die ook niet zonder gevaren is.

Een onrechtvaardige wereld, kortom.

Een wereld die – spoiler alert après la lettre – verdomd veel op de onze wereld lijkt, al is Westeros dan een fantasiewereld, waarin draken hebben geleefd, de seizoenen decennia kunnen duren en waar wordt gefluisterd dat zombies kunnen opstaan uit hun slaap als de winter invalt – en ‘winter is coming’.

Dat eerste, voorbeeldige, seizoen van Game of Thrones hebben de makers volgens mij niet meer overtroffen. Benieuwd of het ze wel lukt met House of the Dragon.

House of the Dragon is vanaf 22 augustus te zien via HBO Max.

Beeld: Publicdomainpictures.net

Revisie 14-8-2022

Volgens The Ringer kun je het beste de volgende afleveringen van Game of Thrones kijken om je voor te bereiden op House of the Dragon:
Winter is Coming, Seizoen 1, Aflevering 1
Fire and Blood, Seizoen 1, Aflevering 10
The Dance of Dragons, Seizoen 5, Aflevering 9
Battle of the Bastards, Seizoen 6, Aflevering 9
The Spoils of War, Seizoen 7, Aflevering 4
Beyond the Wall, Seizoen 7, Aflevering 6
The Bells, Seizoen 8, Aflevering 5

 

Deel:

Geef een reactie