Fuck: het veelzijdigste woord ter wereld

‘Fuck’ is een uniek word. Het is het meest veelzijdige woord ter wereld.

‘Fuck’ is het enige woord ter wereld dat in zowat elke grammaticale categorie kan voorkomen. Het is een werkwoord, dat zowel transitief als intransitief kan gebruikt worden. ‘John fucks Mary’ is een zin met onderwerp, werkwoord en lijdend voorwerp. Opmerkelijk is dat onderwerp en lijdend voorwerp hier verwisselbaar zijn.

In ‘John tells Mary to fuck off’ is er geen lijdend voorwerp, maar wordt fuck in een werkwoordelijke uitdrukking ‘to fuck off’ gebruikt. ‘Fuck the opera’ is ook transitief, maar ‘fuck’ slaat hier niet meer op het hebben van seksuele gemeenschap met een welbepaalde partner, maar op het opbergen van het idée om naar de opera te gaan.

Het is een substantief, en in die zin verwijst het woord naar het mannelijk lid, en bij metonymische uitbreiding naar de man die het lid draagt. In het Nederlands heb je het substantief lul, maar het werkwoord lullen is iets heel anders. ‘Fuck’ kan ook een vrouw zijn: ‘she is a good fuck’, wat zoveel betekent als ‘zij is een prima wip’.

Het is een adjectief. In de staande uitdrukking ‘this fucking shit’ betekent het zoveel als ‘verdomde’ en dient het als omschrijving van ‘shit’. Daarnaast is het ook een bijwoord, als versterking van een adjectief bijvoorbeeld. ‘A fucking good feeling’.

Fuck! Is een uitroep zonder welbepaalde grammaticale waarde die heel veel kan betekenen: ontgoocheling, verrassing, extase, vergissing.

Jan Flamend in Express.be

Scène uit The Wire: 33 keer fuck en ‘case solved’!

Deel:

Geef een reactie