Rock ‘n’ Roll is (ook) uitgevonden door een vrouw

Rock ‘n’ Roll is (ook) uitgevonden door een vrouw

Little Richard beschouwt zichzelf als de uitvinder en ‘architect’ van de rock ‘n’ roll, maar dat is natuurlijk niet terecht. Zo er al een architect was, dan eerder iemand als Arthur Cradup (That’s Alright Mama, 1946) dan de laatkomer Little Richard. Maar waarschijnlijk heeft de rock ‘n’ roll zich als genre ontwikkeld doordat artiesten als Little Richard een eigen draai gaven aan boogie woogie, blues, rythm & blues- en gospelmuziek.

Little Richard heeft dan wel veel stenen bijgedragen aan het gebouw dat rock ‘n’ roll wordt genoemd, maar dat geldt voor meer artiesten. Wat te denken van de rotsblokken die Sister Rosetta Tharpe heeft aangeleverd.

Wie zeg je?

Sister Rosetta Tharpe!

Wie?

Sister Rosetta Tharpe. Een gospelzangeres die gitaar speelde als Chuck Berry toen Chuck Berry nog in de luiers lag. En… de ontdekker van Little Richard. Zij trok hem als 14-jarige jongen het podium op om een liedje te zingen – and the rest is history.
https://www.youtube.com/watch?v=MnAQATKRBN0

Rosetta Tharpe wordt volgende week geïnaugureerd in de Rock & Roll Hall of Fame, wat in de VS een ‘big deal’ schijnt te zijn, een blijk van erkenning in elk geval. Eindelijk gerechtigheid dus.

Meer achtergrondinformatie vind je op vintagevinylnews.com

Illustratie: Flickr.com, Sumlin

Deel:

2 reacties op “Rock ‘n’ Roll is (ook) uitgevonden door een vrouw

Geef een reactie