Geruchten op financiële sites: dronkemanspraat in het digitale café

Echt nieuws haal je niet uit de krant. Zeker het beursnieuws niet. Dat ontsnapt van tijd tot tijd aan de directiekamers van beursgenoteerde ondernemingen, waarna het rondzingt in de café’s die de beursjongens na werktijd bezoeken en heen en weer golft tussen de gsm-etjes van analisten. Veel later pas komt het in de krant en sijpelt het door naar de particuliere belegger.

Te laat. Aan oudbakken nieuws heb je als belegger nu eenmaal weinig. Want wat wil je weten over de bedrijven waarin je hebt belegd? Of je moet kopen of verkopen. En hoe eerder je erbij bent, hoe groter je winst. Koersgevoelige informatie – dát wil je als belegger. Voorsprong door voorkennis.

Alleen: hoe kunt u aan dagvers nieuws komen als u zich niet regelmatig ophoudt in de wereld van het grote geld? Internet biedt een alternatief voor de borrelpraatjes die circuleren in welingelichte rijke kringen. Op diverse sites treft u discussies tussen beleggers aan in ‘digitale café’s’ en ‘forums’, waarvan Guru een van de oudste en bekendste is. Guru is ooit opgezet als dicussieforum op de site van de AEX. Een jaar of anderhalf geleden was dit forum zelf volop in het nieuws. Iemand – vermoedelijk een bezorgde KLM-medewerker – had een somber getoonzet geheim KLM-document geplaatst in het discussieforum Guru. Koersgevoelige informatie, voor de AEX aanleiding om te stoppen met Guru.

Guru leidt nu een betrekkelijk marginaal bestaan op www.eurobench.nl nadat het van de AEX-site is weggebonjourd. lange tijd werd er vooral dronkemanspraat uitgekraamd in dit digitale café. “Sanderrr – je bent een lief roze wattenbolletje”, dat niveau. De laatste tijd lijken de discussies serieuzer van aard – maar menig belegger zal er vergeefs zoeken naar een gouden tip.

Ook het forum van www.iex.nl kunt u beter ter vermaak dan ter lering bezoeken. Zeker voor wie van leedvermaak houdt is het er vaak goed toeven. Zoals toen het aandeel Baan begin vorig jaar naar beneden kletterde. Op iex.nl was het huilen geblazen onder beleggers. Alleen ene Gerard hield de moed erin: “Vorige week heb ik op de valreep van het nieuwe millennium nog wat call-spreads gekocht, dus ook ik hoor bij de losers. Maar na een uitgebreid bezoek aan dit forum voel ik me alweer een stuk beter.”

Nieuw is ‘Geruchten’ (http://geruchten.freeservers.com), een site die beoogt een verzamelpunt te zijn voor Nederlandse beleggers. Op dit onooglijk uithoekje van het wereldwijde web roepen ‘Aad en Wim’ de belegger op om koersgevoelige informatie met hen te delen. Www.debeleggingsadviseur reageert met een hele rits berichten in de trant van: “Het nieuwe belastingjaar komt, denk aan het rendement. Div. midcap fondsen o.a. Oce, Internat. Muller. Zie verder onze site.” Het is maar wat je koersgevoelige informatie noemt. De nieuwste reactie op ‘Geruchten’ is drie weken oud: “Ik heb de zwangertest gedaan. Ik geloof dat ik 6 maanden zwanger ben, maar ik voel nog niets trappelen. Graag dit gerucht niet verder vertellen.” Was getekend, Ruud.

Misschien zijn de financiële pagina’s in de krant toch zo gek nog niet.

(Artikel verschenen in de reeks ‘webwijzer’ voor Effect (VEB/Kluwer), over financiële sites voor beleggers)

 

 

Deel:

Geef een reactie