Woordverzachter

Woordverzachter

Je kunt er gif op innemen dat een softwarebedrijf zichzelf ziet als een ’toonaangevende’ leverancier van ‘oplossingen’. En dat er bovendien ’thought leaders’ werken, mensen met ‘autoriteit’. Dacht ik tenminste. Maar nee: het woord ‘autoriteit’ gebruiken we hier niet, zei een woordvoerder van een softwarebedrijf – pardon, ’toonaangevende leverancier van oplossingen’ – namens de directeur – CEO, bedoel ik natuurlijk – die ik onlangs heb geïnterviewd. Of ik ‘autoriteit’ kon vervangen door ‘gezag’.

Waarom? Onduidelijk. Roept ‘autoriteit’ associaties op met ‘autoritair’? Zou kunnen. Maar ‘gezag’ dan? Het woord doet denken aan ‘gezagvoerder’, aan ‘ouderlijk gezag’ (waar je uit kunt worden ontzet, dat dan weer wel), aan ‘macht’ en andere verdachte zaken.

Ik begrijp de behoefte om af en toe een woordverzachter te gebruiken. Duidelijke taal is al snel confronterend, en je wilt als toonaangevende leverancier van oplossingen vooral vertrouwen wekken. Maar of ‘gezag’ nou zo’n aanwinst is voor je conflictmijdende vocabularium? Is ‘aanzien’ niet een beter alternatief? ‘Prestige’ misschien? ‘Achting’ desnoods?

Of nee, ‘respect’. Ideaal: betekent niets, zachter kan niet.

Beeld: gemaakt met Dall-e (DALL·E 2022-12-11 13.57.42 – random letters style washing powder advertisement 1950’s woman’s face.png)

Deel:

Geef een reactie