De toekomst van ChatGPT: geen Google-killer maar een desktop-enhancer

De toekomst van ChatGPT: geen Google-killer maar een desktop-enhancer

Microsoft gaat ChatGPT in de eigen zoekmachine Bing ‘integreren’, schreef de New York Times, en het schijnt dat ze bij Google daarom ‘code rood’ hebben afgekondigd. De angst voor ChatGPT als ‘Google-killer’ zit er goed in, en volgens veel media is dat terecht. Wat moet je ook nog met een lijst van tientallen sites als je een samenvatting kunt krijgen van wat er op die sites staat?, is de redenatie. 

Alleen gaat het vermoedelijk niet om een volledige integratie: Bing gaat zoekresultaten voorspellen en antwoorden geven op eenvoudige vragen. Dat meldt Techpulse tenminste. En dat lijkt heel wat waarschijnlijker dan dat Bing straks met ChatGPT onder de motorkap het hele internet gaat afstruinen. ChatGPT is sowieso (nog) te onbetrouwbaar, dus kan Google of Bing niet vervangen. 

Een zoekopdracht ChatGPT is bovendien te duur – tientallen keren zo duur als met het huidige Bing of met Google. Misschien zelfs honderd keer zo veel. OpenAI schijnt nu al rond de drie miljoen dollar per dag te ‘verbranden’. Microsoft zou zichzelf naar de rand van de financiële afgrond werken door er een internet-zoekmachine van te maken. Sam Altman, ceo van OpenAI, heeft wel eens gezegd dat hij ervan uitgaat dat ‘de marginale kosten van intelligentie en van energie naar nul zullen dalen’.* Maar zolang de energieprijs niet veel verder omlaag gaat, zal ChatGPT ook niet kunnen worden ingezet om het internet af te struinen en zullen de marginale kosten van intelligentie ook nog wel even hoog blijven. Zal de menselijke intelligentie niet door op wereldschaal door kunstmatige intelligentie worden vervangen, bedoel ik.

ChatGPT wordt kortom toch geen Google-killer. Wat gaat er dan gebeuren? Ik denk dat Google als de wiedeweerga met een eigen variant op ChatGPT gaat komen. En dat Google deze net als Microsoft als uitbreiding op de eigen zoekmachine gaat aanbieden. Google kan dat allemaal naar verluidt makkelijk: de algoritmen die ervoor nodig zijn stellen niet zoveel voor, Google beschikt over nog meer data dan OpenAI om de algoritmen te trainen en een goede app te maken.

Verder kan ik me goed voorstellen dat Microsoft ChatGPT ook gaat aanbieden als een persoonlijke assistent voor Office-gebruikers. Om te zoeken in documenten op je PC of je persoonlijke cloud of het bedrijfsintranet en die dan samen te vatten. Heerlijk, kun je al die rapporten die je moet lezen overslaan en kun je er toch over meepraten. Kun je de essentie uit al die mailwisselingen van collega’s met een druk op de knop destilleren. En ChatGPT mailtjes laten opstellen, zodat je zonder noemenswaardige moeite kunt deelnemen aan hun gesprekken (wel even checken voordat je op ‘send’ drukt). 

Grote kans dat het die kant op zal gaan, denk ik: ChatGPT wordt een desktop-enhancer.

Toegegeven, in het verleden heeft Microsoft het al vaker geprobeerd met een robotassistent, zonder succes. Vrijwel niemand schafte het softwarepakket Microsoft Bob aan (een soort ‘virtueel huis’). De pratende paperclip Clippy uit Windows XP was alom gehaat; gebruikers wisten niet hoe snel ze het programma onklaar moesten maken (ik meen dat dit zelfs even een ’trending’ onderwerp was op Google Search). Maar dit keer zou het wel eens heel anders kunnen lopen. En dit keer nemen we misschien wel een grote stap op weg van de informatiemaatschappij naar de kennismaatschappij.

Beeld: een variatie op Clippy volgens Dall-e 2 

* Interessante man trouwens. Een visionair, of op z’n minst een systeemdenker. Heeft geïnvesteerd in kernenergie (moet vanaf 2028 bijdragen tot die daling van de energieprijs). En is een pleitbezorger van een basisinkomen voor iedereen – want waar moeten mensen anders van leven als de marginale kosten van menselijke intelligentie naar nul dalen? Hoe slim ze ook zijn, armoede dreigt! 

Revisie 22-5-2023

Tja, nu zijn Bing en Google (in de VS) toch uitgerust met AI. Misschien dat Microsoft en Alphabet een teruglopende winst voor lief nemen?  Of misschien zijn de LLM-modellen inmiddels een stuk efficiënter? 

Deel:

Geef een reactie