Onverstandelijk gehandicapt

Onverstandelijk gehandicapt

Het geloof in het weloverwogen besluit is het geloof dat kapitale beslissingen zoals de introductie van de euro met het ‘volle verstand’ genomen kunnen en moeten worden. Dat is niet zo. Het is juist een kenmerk van ingrijpende, grensverleggende, of, zoals dat heet, ‘historische’ beslissingen dat ze niet genomen worden met het volle verstand.

Dat is, als je er over nadenkt, eigenlijk ook volkomen logisch. Het ingrijpende, grensverleggende, ‘historische’, van dit soort beslissingen is dat ze een nieuw speelveld creëren, dat onmogelijk van tevoren in kaart gebracht kan worden vanuit het speelveld dat we in en door die creatie achter ons laten. Als we bij ons volle verstand zouden zijn, lieten we het wel uit ons hoofd ons oude vertrouwde bestaan op het spel te zetten en te gokken op wat het nieuwe ons te bieden heeft.

Eén van de kenmerken van de evolutie van de menselijke soort is echter dat we, als individu, als groep of als soort, af en toe de kont tegen de krib gooien, weigeren het beste te maken van de situatie waarin we onszelf aantreffen en het eens lekker over een andere boeg gooien.

Eelco Runia in De Volkskrant (24-12-2011)

Deel:

Geef een reactie