Een onprettig gesprek (Tussen Theo van Gogh en Mohammed B.)

Een onprettig gesprek (Tussen Theo van Gogh en Mohammed B.)

De filmer Theo van Gogh interviewde in zijn talkshow ‘Een prettig gesprek’ vele bekende en minder bekende Nederlanders. Een van zijn gasten was Mohammed B., die hem later zou vermoorden. Vreemd genoeg is het interview nooit uitgezonden. Hier is alsnog het interview van 10 jaar geleden, vlak voordat Theo werd neergestoken door Mohammed B.

Theo: Wat zie jij er gek uit, met je soepjurk en vlassige baard. Geitenneuker!

Mohammed: Ik zou maar oppassen wat je zegt.

Theo: Wat, ben jij tegen de vrijheid van meningsuiting?!

Mohammed: Je eigen vader zei: ‘Je mag alles zeggen, maar het hoeft niet.’ Ik zeg: Je mag alles zeggen, zo lang het niet in strijd is met de Koran. Ik ben dus best voor de vrijheid van meningsuiting. Vrijheid met mate.

Theo: Je mag van jou dus niet alles zeggen. En wat als ik dat wel doe? Soepjurk!

Mohammed: Ik zou maar oppassen als ik jou was… (Hij haalt zijn hand voor zijn keel, alsof hij die doorsnijdt)

Theo: Wat nou oppassen? In Nederland mag je toch zeggen wat je wilt. Dat jij zo snel op je lange tenen in die sandaaltjes van je bent getrapt – dat is jouw probleem. Man, pas je eens aan. We leven niet in een woestijndorp in Marokko.

Mohammed: Zeg jij maar lekker wat je denkt, maar ik kan niet instaan voor de gevolgen. Als je Allah of zijn profeet beledigt, vraag je erom… (Hij kijkt Theo boos aan).

Theo: Ik wil alleen een prettig gesprek! Je hoeft je niet beledigd te voelen… Ik wil je beter leren kennen. En soms moet je iemand uitdagen om hem beter te leren kennen.

Mohammed: Jij wilt mij niet kennen… Jij wilt alleen laten zien hoe dapper en ondeugend je wel niet bent. Je bent als een klein kind dat zijn ouders pest door steeds te jengelen. Je vraagt om een corrigerende tik. Of erger, als blijkt dat zo’n corrigerende tik geen zin heeft.

Theo: Corrigerende tik? Ik wil een discussie. Een woordenwisseling. Een verbale krachtmeting. Geen vuistgevecht.

Mohammed: Of erger…

Theo: Vlasbaard! Je mag mij ook beledigen. Ik ben dik, ik lijkt wel wat op een varken. Ik rook teveel. Misschien kun je daar iets mee?

Mohammed: Je maakt mij en mijn geloof belachelijk. Jij toont geen RESPECT, man. Ik waarschuw nog één keer: ik zou maar oppassen.

Theo (spottend): Waarom verdien jij RESPECT, man?

Mohammed: Omdat ik doe wat Allah en zijn profeet bevelen. Wat in de Koran staat.

Theo: En als zij eens ongelijk hebben? Of als jij eens verkeerd begrijpt wat ze zeggen? De Koran is toch ook maar door mensen geschreven, en mensen kunnen zich toch vergissen? En als ik het er nou eens niet mee eens ben? Of…. Hoe weet je zo zeker dat je gelijk hebt?

Mohammed: Iedereen moet doen wat Allah en zijn profeet bevelen. De ware gelovige weet wat dat is. Hij kan zich niet vergissen in wat in de Koran staat. Geloven is weten! Allah Akbar!

Theo: Ik voel me alsof ik tegen een muur praat.

Mohammed herhaalt het nog een keer traag: Iedereen … moet … doen … wat … Allah … en … zijn … profeet … bevelen.

Theo: Tja, als je dat denkt, zijn we snel uitgepraat. Dan is er geen discussie mogelijk.

Mohammed: Inderdaad. Ik heb gelijk. En als je dat niet inziet, tja… ongelovigen vragen erom gestraft te worden.

Theo (bang): Of kunnen we er toch over praten?

Mohammed: Ik zou er niet gerust op zijn.

Deel:

Geef een reactie