Belegjeboterham: oud maar niet belegen

Achter de woordspelige naam belegjeboterham.nl gaat een site schuil die zowel voor beginnende als gevorderde beleggers de nodige interessante informatie biedt. Erg bekend is de site niet; volgens de statistieken komen maar enkele tientallen bezoekers per dag langs surfen. De drukste dag was 27 maart, toen 409 bezoekers bij belegjeboterham kwamen schuilen voor de storm die toen op de aandelenbeurzen woedde. De laatste tijd is de site minder in trek. Op het ‘Forum’ voor beleggers laten bezoekers het helemaal afweten. Voor de laatste roddels, geruchten en tips hoeft men deze site niet te bezoeken, zoveel is zeker.

Het lijkt er bovendien op dat de initiatiefnemer – het internetbedrijf Robert Hessels Digital Services – nog maar weinig vertrouwen heeft in zijn geesteskind. De site is niet meer bijgewerkt sinds begin augustus, en hij heeft prominent een link geplaatst naar een overzicht van andere beurssites – alsof hij de bezoeker zo snel mogelijk van zijn belegjeboterham wil wegleiden.

Dat is jammer, want Robert Hessels hoeft zich absoluut niet te schamen voor belegjeboterham. De site mag dan slecht onderhouden zijn, zowel beginnende als meer gevorderde beleggers vinden er de nodige interessante informatie.

De beginner vindt er een cursus beleggen, die hem uitlegt hoe hij – om in de terminologie van de site te blijven – zijn eigen brood moet beleggen. Aan de orde komen onder ander de werking van de effectenbeurs, wat aandelen en obligaties zijn en de afweging tussen zelf beleggen en via een beleggingsfonds. Ook wordt hij aan de hand genomen bij zijn eerste stappen op de effectenbeurs, en is belegjeboterham hem van dienst met een begrippenlijst. Tijdloze informatie die beginners zeker van pas komt. Wat oud, maar zeker niet belegen.

Voor de iets verder gevorderde doe-het-zelver is vooral de uitleg over beleggingsstrategieën interessant. Zo was in juli de ‘strategie van de maand’ de strangle, het tegelijkertijd schrijven van een put en een call optie. Uitgelegd wordt waarom dit een interessante strategie kan zijn om winst te behalen hoewel de onderliggende aandelenkoers weinig fluctueert. Als voorbeeld wordt een TPGShort Straddle uitgewerkt. Zeer verhelderend. Origineel is het onderdeel ‘modeportefeuille’. Hier wordt een vergelijking gemaakt tussen een ‘mandje’ aandelen in bedrijven die de oude economie vertegenwoordigen en bedrijven uit de nieuwe economie. Helaas wreekt zich hier dat de site de laatste maanden verwaarloosd is, zodat de uitkomst niet actueel is. Ronduit teleurstellend is het onderdeel ‘interessante artikelen voor beleggers’. Het laatste nummer van Effect heeft meer te bieden.

Het zal voor beleggers soms even zoeken zijn naar voor hen relevant ‘beleg’. De homepage staat bol van de links, zonder dat precies duidelijk wordt aangegeven welke in de ogen van de maker prioriteit hebben. Mede hierdoor heeft de site veel weg van een typische ‘portal’ – met vele verwijzingen naar andere plekken op het internet, van NOS Teletekst tot Nu.nl. De opmaak – die in de verte doet denken aan de overbekende startpagina.nl – werkt dit in de hand. Door de kreet ‘Dé startpagina voor beleggers’ zal de verwarring bij veel bezoekers compleet zijn. Dit terwijl belegjeboterham helemaal geen startpagina-achtige doorverwijssite is, althans niet primair. Daarvoor is belegjeboterham te smakelijk belegd.

(Artikel verschenen in de reeks ‘webwijzer’ voor Effect (VEB/Kluwer), over financiële sites voor beleggers)

Deel:

Geef een reactie