5 redenen om over te stappen op Windows 8 (Of juist niet)

5 redenen om over te stappen op Windows 8 (Of juist niet)

Met Windows 8 van Microsoft is het vreemd gesteld. Het verkoopt tot dusver net zo goed als het veelgeprezen Windows 7, maar er is alom kritiek op. Hoe dat komt – denken gebruikers het bijvoorbeeld beter te weten dan de critici of interesseert het hun niet wat voor besturingssyteem er op hun nieuwe computer draait – ik heb geen idee. Maar de kritiek lijkt me in het algemeen bijzonder onredelijk, zeg ik als behoorlijk tevreden Windows 8-gebruiker.

De belangrijkste voors- en tegens op een rij:

Punt 1: Wat is dat voor een raar tegeltjesscherm, ik wil mijn oude desktop en explorer terug.
Reactie: Mee eens. Voor wie het nog niet wist: de tegeltjes zijn bestemd voor tablets en telefoons. Wat moet je ermee op een PC? Gelukkig kun je makkelijk het ‘oude’ bureaublad opvragen. Dat is niet zo moeilijk: klik op de tegel ‘bureaublad’. Dit is de tegel met de paardebloemen erop, in de standaardinstellingen althans.

Punt 2: Wat een gedoe. Ik mis de startknop.
Reactie: Zeur niet en download en installeer de ‘classic shell’. Je krijgt dan de oude startknop terug (indien gewenst in Windows 8-opmaak) en kunt meteen aan de slag met het bureaublad.

Punt 3: Er zijn bijna geen tablets waar Windows 8 op kan draaien. Windows 8 zou trouwens toch niets toevoegen aan die tablets.
Reactie: Deels mee eens. Je zou kunnen zeggen: Windows 8 is ontwikkeld voor apparaten die er nog niet zijn. Of liever gezegd, nog niet wijd en zijd verkrijgbaar zijn. Windows 8 lijkt me perfect voor hybrids (tablets en laptops in één, zoals de nieuwe Surface Pro van Microsoft), waarop je heen en weer kunt schakelen tussen de tegels (in de tabletmodus) en de ouderwetse deskotop (in de PC-modus). Maar dan moeten die apparaten er wel komen (tegen een acceptabele prijs bedoel ik).

Punt 4: Waarom overstappen op Windows 8 als je computer naar volle tevredenheid draait op Windows 7.
Reactie: Toegegeven, wereldschokkend is het niet, maar Windows 8 is sneller en lichter dan Windows 7. (Ik heb Windows 8 op een 5 jaar oude laptop geïnstalleerd om Vista te vervangen, en daar is de snelheidswinst echt spectaculair). Verder is Windows 8 beter geïntegreerd met SkyDrive (je kunt alles op je computer of tablet staat moeiteloos synchroniseren met je documenten in ’the cloud’) en met je Windows telefoon. En office online is beter dan google docs, althans je hebt veel meer opmaakmogelijkheden tot je beschikking. Voor mij geen doorslaggevend argument om over te stappen – ik heb geen Windows telefoon en hoef mij documenten niet mooi op te maken, maar laat het even vermeld zijn.

Punt 5: Microsoft is een eng en gevaarlijk bedrijf. Hoe minder geld ik eraan uitgeef, hoe beter.
Reactie: Eng? Misschien. Gevaarlijk? Niet meer. Tien jaar geleden kon je als PC-bezitter bijna niet om Microsoft heen. Het is gedaan met dominantie; in vrijwel elk segment van de markt is het op de knieën gedwongen door Apple en Google. Koop Windows 8 en steun er een zielig bedrijfje mee. En wie weet, doet de Bill & Melinda Gates foundation nog wat goeds met je geld.

Deel:

Geef een reactie